Kristinas lussebullar

Recept för ca 30 bullar

175 g smör
5 dl mjölk (gärna blandat med grädde)
50 g jäst
½ tsk salt
1½-2 dl socker
1 g saffran finstött (tillsätt gärna 2-5 cl brandy, konjak eller calvados som du sköljer ur morteln med)
1 ägg (kan uteslutas)
ca 1½ liter mjöl
garnera med russin

Smält smör och häll i gräddmjölken värm till fingervarmt.
Lös upp jästen i lite degspad i bunken.
Häll i resten av spadet, salt, socker och saffran samt ev. ägg och brandy el dyl.
Arbeta tills degen släpper i bunken.
Strö över mjöl och låt degen jäsa minst 30 min.
Arbeta degen någon minut i bunken, tag därefter upp den på bakbordet och arbeta den smidig.
Baka ut till t.ex. 30 lussebullar eller 4 längder.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg.
Lussebullar gräddas i 225-250 grader C, 5-10 min mitt i ugnen.
Längder gräddas i 200-225 grader C, 15-20 min i nedre delen av ugnen.
Låt kallna under bakduk.

LYCKA TILL

Lämna ett svar